Chcesz dowiedzieć się jak to, co jesz, wpływa na Twoje zdrowie i czy rzeczywiście warto zastanawiać się, zanim zrobi się zakupy w sklepie?
22 i 23 października zostanie zorganizowane prawdziwe święto jedzenia.
Będzie to festiwal dla koneserów szukających dobrego smaku i gwarancji jakości.
Projekcje filmów, wykład, dyskusje i konkursy, a to wszytko podczas XV Gliwickiego Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej ?Natura, zdrowie, kultura? oraz Festiwalu Zrównoważonego Rolnictwa ?Świat na talerzu?.
Wstęp na propozycje w ramach imprezy jest wolny.
Jednak na poszczególne pokazy i prelekcje odbywające się w ?Amoku? potrzebne są bezpłatne wejściówki, które można odebrać w kasie kina, w Polskim Klubie Ekologicznym (Ziemowita 1 III p.) lub zarezerwować pod adresem: biuro@pkegliwice.pl
.
Program festiwalu:
.
22 PAŹDZIERNIKA
Kino ?Amok? (ul. Dolnych Wałów 3)
16.30 ? projekcja filmu ?Życie wymyka się spod kontroli?, opowiadającego o konsekwencjach, jakie pociągnął za sobą rozwój nauki w dziedzinie genetycznego modyfikowania roślin i zwierząt. Po projekcji odbędzie się wykład doc. dr hab. nauk medycznych Katarzyny Lisowskie z Instytutu Onkologii w Gliwicach na temat ?Prawdy i mity o GMO?.
19.00 ? projekcja filmu ?Nasiona głodu?, który pozwoli spojrzeć na wielorakie przyczyny niedawnego kryzysu żywnościowego. Po nim zostanie zorganizowana dyskusja z zaproszonymi gośćmi ? mgr inż. Marią Staniszewską z Polskiego Klubu Ekologicznego i doc. dr hab. nauk medycznych Katarzyną Lisowską. Temat spotkania: ?Czym jest suwerenność żywnościowa i dlaczego kwestie żywnościowe stanowią jedno z najważniejszych wyzwań XXI wieku??.
21.00 ? projekcja filmu ?Rewolucja smaku?, opowiadającego o zmianach, jakie zaistniały w XX wieku w amerykańskiej polityce rolnej i kulturze żywieniowej oraz o zapoczątkowanej w Kalifornii rewolucji żywieniowej skierowanej przeciwko wielkim koncernom agrobiznesowym.
.
23 PAŹDZIERNIKA
Ośrodek Sportu Politechniki Śląskiej (ul. Kaszubska 28)
10.00-10.55 ? warsztaty plastyczne dla dzieci ?Skąd pochodzi żywność?
10.00-11.15 ? pokaz filmu ?Świński interes?
11.15-11.45 ? warsztaty smaku ? poczęstunek dla uczestników pokazu filmu i prelekcji
11.45-13.00 ? prelekcja połączona z dyskusją na temat: ?Czy wiesz, co jesz? Współczesne sposoby wytwarzania żywności i ich wpływ na zdrowie, środowisko i człowieka? ? mgr inż. Maria Staniszewska z Polskiego Klubu Ekologicznego
13.00-13.50 ? warsztaty plastyczne dla dzieci ?Skąd pochodzi żywność?
13.00-13.40? pokaz filmu ?W sercu lokalności?
13.40-14.10 ? warsztaty smaku ? poczęstunek dla uczestników pokazu filmu i prelekcji
Okręgowa Stacja Chemiczno-Rolnicza w Gliwicach (Sowińskiego 26)
14.10-15.40 ? prelekcja połączona z dyskusją na temat ?Czy wiesz, co jesz? Rolnictwo ekologiczne i lokalna sprzedaż szansą dla konsumenta i producenta? ? inż. Halina Kacprzak z Polskiego Klubu Ekologicznego
15.40-16.20 ? prelekcja połączona z dyskusją ?Wiem, jak jem. Podstawowe zasady komponowania zdrowych posiłków? ? inż. Halina Kacprzak z Polskiego Klubu Ekologicznego
Klub Muzyczny ?Siódemka?(ul. Dworcowa 50-52)
od 20.00 Koncert zespołu reggae ?Dub Medicine? oraz impreza klubowa
Plac Krakowski 20-28 października
wystawa ?Żywność i społeczeństwo?
Najnowsze komentarze