24gliwice.pl - Portal Miejski Gliwice | wiadomości | telewizja | forum24gliwice.pl - Portal Miejski Gliwice | wiadomości | telewizja | forum24gliwice.pl - Portal Miejski Gliwice | wiadomości | telewizja | forum
Powiadomienie Pokaż więcej
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
  • Najnowsze
  • Kultura, wydarzenia, imprezy
  • Kryminałki
  • Samorząd, polityka
  • Historia
  • Telewizja
Czytanie Obiad pod znakiem kapusty w „Sieraku” vel „Smakoszu”
Udostępnij
Zmiana rozmiaru czcionkiAa
24gliwice.pl - Portal Miejski Gliwice | wiadomości | telewizja | forum24gliwice.pl - Portal Miejski Gliwice | wiadomości | telewizja | forum
Search
Have an existing account? Zaloguj się
24gliwice.pl - Portal Miejski Gliwice | wiadomości | telewizja | forum > główna > Obiad pod znakiem kapusty w „Sieraku” vel „Smakoszu”

Obiad pod znakiem kapusty w „Sieraku” vel „Smakoszu”

MPP
MPP Opublikowany 10/10/2010
Udostępnij
Udostępnij
UdostępnijTweet

Ostatnia recenzja w przeglądzie poświęcona jest barowi, w którym podobno stołuje się największa liczba gliwiczan.

Wchodząc do ?Smakosza? (zwanego popularnie ?Sierakiem?), z miejsca wita nas gwar, tłok i widok 15 klientów z zapałem pałaszujących ogromne pyzy z mięsem, które wydają się być specjalnością lokalu.

Contents
Ostatnia recenzja w przeglądzie poświęcona jest barowi, w którym podobno stołuje się największa liczba gliwiczan.W tygodniu lokal czynny jest do godziny 20, więc osoby, które późno wracają z pracy, mogą szybko coś zjeść lub zamówić danie na wynos.Bardzo smaczne krokiety rozmiarami przypominały małe cegłówki.Większych zastrzeżeń, co do jedzenia, mieć nie mogę ? danie główne było smaczne, zupa zjadliwa, a porcje jak najbardziej słuszne.

W czasie mojej wizyty, przez jadłodajnię przewinęło się przynajmniej trzydziestu klientów. Większość z nich zamawiała dania na wynos, ale spora część stołowała się na miejscu. O popularności baru niech świadczy fakt, że wszystkie stoliki i lady były zajęte. Nietrudno zrozumieć fenomen ?Sieraka?. Dobra (ale daleka od ideału) kuchnia, niezła lokalizacja i ogromne porcje ? tylko tyle lub aż tyle wystarczy, by jadłodajnia okazała się sukcesem. Również godziny otwarcia sprzyjają klientom.

W tygodniu lokal czynny jest do godziny 20, więc osoby, które późno wracają z pracy, mogą szybko coś zjeść lub zamówić danie na wynos.

Idzie jesień, więc nabrałem ochoty na obiad pod znakiem kapusty. Gdy miłe panie z obsługi przyniosły mi jedzenie do stolika (ewenement w podobnych lokalach), miałem przed sobą smakowicie pachnący kapuśniak i dwa ogromne krokiety z kapustą. Rozpocząłem obiad od zupy (tak jak mnie zawsze uczono) i z miejsca spotkała mnie przykra niespodzianka ? była potwornie gorąca. Ktoś doda, że zupa powinna być gorąca. Zgoda, ale nie do tego stopnia. Dmuchanie czy intensywne mieszanie nie pomogło. Z poparzonym językiem, postanowiłem zjeść obiad w odwrotnej kolejności.

Bardzo smaczne krokiety rozmiarami przypominały małe cegłówki.

Powoli zacząłem rozumieć, dlaczego większość klientów prosiła o pół porcji. Po skończeniu drugiego ?pierwszego? dania, okazało się, że kapuśniak jest już tylko trochę za gorący ? odczekałem zatem jeszcze pięć minut i skończyłem zupę. Niestety, jak na mój gust, była zbyt mało kwaśna.

Trzeba też dodać, że nie do końca wiedziałem, w jakim lokalu się znajdowałem. Na zewnątrz widzimy szyld z napisem ?Sierak?, jednak gdy dzwonimy do lokalu, okazuje się, że to ?Smakosz?. Przypuszczam, że powodem jest zmiana właściciela, jednak proponuję trzymać się powszechnie przyjętej nazwy ? ?Sierak?.

Niestety, podobnie jak w barze ?Pod Pierożkiem?, jesteśmy zmuszeni raczyć się jedzeniem za pomocą plastikowych sztućców. Plastikowe naczynia i widelczyki niestety utrudniają jedzenie. Pół biedy, jeśli zamawiamy pierogi lub pyzy, jednak krokiety pokryte są z reguły dość twardą panierką, z którą miękki plastik nie ma żadnych szans.

Większych zastrzeżeń, co do jedzenia, mieć nie mogę ? danie główne było smaczne, zupa zjadliwa, a porcje jak najbardziej słuszne.

Polecam wizytę z własnymi sztućcami i pustym żołądkiem.

Przykładowe dania:
Kapuśniak ? 3 zł, zupa pomidorowa ? 3 zł, bigos ? 5 zł, pyzy z mięsem ? 7 zł, krokiet z kapustą ? 5 zł, łazanki ? 8 zł, kotlet rzymski ? 5 zł, kotlet schabowy ? 6,50 zł, kotlet mielony ? 5 zł.

Bar ?Smakosz?, ul. Jana Pawła II 2
Godziny otwarcia:
Poniedziałek ? piątek: 8 ? 20.00
Soboty i niedziele: 8 ? 18.00

TAGI:Gliwicepozostale
Udostępnij ten artykuł
Facebook Twitter Email Print
Udostępnij

Najnowsze komentarze

  • Onkyo - Nowy punkt gastronomiczny na mapie Gliwic. Gliwuś zastąpił Króla Stasia, inna lokalizacja i godziny otwarcia
  • Falkenhorn - Jak szybko „zarobić” 24 punkty karne? Gliwiczanin w mercedesie znalazł się po niewłaściwej stronie wysepki
  • Też mi ... - Jak szybko „zarobić” 24 punkty karne? Gliwiczanin w mercedesie znalazł się po niewłaściwej stronie wysepki
  • Też mi ... - Jak szybko „zarobić” 24 punkty karne? Gliwiczanin w mercedesie znalazł się po niewłaściwej stronie wysepki

Categories

  • ES Money
  • U.K News
  • The Escapist
  • Insider
  • Science
  • Technology
  • LifeStyle
  • Marketing

About US

We influence 20 million users and is the number one business and technology news network on the planet.

Subscribe US

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form]
© Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account