Bar ?Pod Pierożkiem? od wielu lat słynie ze swoich znakomitych pierogów.
Wraz z upływem czasu, popularny ?Pierożek? trwale zapisał się na mapie gliwickich jadłodajni, tworząc z ?Teatralnym? ścisłą czołówkę, do której inne lokale, z lepszym lub gorszym skutkiem, starają się dołączyć.
?Pierożek? już od szesnastu lat zaprasza na swoje przepyszne pierogi, jednak od pewnego czasu dobiegały mnie opinie, że wielkość porcji nie jest proporcjonalna do ceny. Postanowiłem zatem sprawdzić czy ów renomowany lokal zaspokoi mój wilczy apetyt, nie narażając przy tym na zbyt wielki uszczerbek w kieszeni.
Lokal jest dość przestronny, a jedzącym zapewniony jest spory komfort. Estetyka stolików i pomieszczenia również stanowczo na plus. Konsumpcję zacząłem od żurku z jajkiem, który był całkiem smaczny. Z wieloma kawałkami kiełbasy, co nie zawsze się zdarza w tego typu barach, skutecznie zaspokoił pierwszy głód. W napięciu czekałem na popisowy przysmak…
Nie mogło być inaczej ? moje drugie danie w postaci pierogów ruskich było znakomite ? w końcu nazwa jadłodajni do czegoś zobowiązuje.
Dla głodomorów mam jednak pewne ostrzeżenie ? by opuścić lokal zupełnie sytym należy zamówić przynajmniej dwie porcje (siedem niedużych sztuk w porcji).
?Pierożek? liczy sobie za nie dość sporo (6 zł z mięsem, 4,90 zł ruskie i 8!! zł z jagodami).
Jednak doznania smakowe w pełni rekompensują stratę dla portfela.
Pieróg stąd powinien zostać wysłany do Sevres jak wzór idealnego połączenia farszu z delikatnym ciastem. Niech się inni uczą!
W recenzji wypada wspomnieć o jednym ogromnym rozczarowaniu. Poważnym mankamentem lokalu są odrzucające plastikowe sztućce i talerzyki,
które sprowadzają ten zasłużony dla naszych żołądków bar, do poziomu budek z kiełbaskami z grilla na giełdzie samochodowej w Sośnicy.
Pokrojenie schabowego plastikowym nożem może zabrać trochę czasu, a nikt nie będzie się przecież delektował zimnym kotletem. Powiększenie porcji pierogów również sugerowane.
Michał Pac Pomarnacki
Przykładowe dania:
Żurek z jajkiem ? 4,50 zł, zupa ogórkowa ? 3,50 zł, fasolka po bretońsku ? 6 zł, pierogi z jagodami ? 8 zł, pierogi z mięsem ? 6 zł, kotlet schabowy z frytkami i surówką ? 15 zł, naleśnik z serem ? 2,60 zł, krokiet z mięsem lub kapustą ? 3,80 zł.
Bar ?Pod Pierożkiem?:
ul. Kozielska 5
Godziny otwarcia:
od poniedziałku do piątku 8:00 ? 18:00
Najnowsze komentarze