Automatyczny sklep spożywczy będzie czynny 24H, 7 dni w tygodniu. Pierwszy stanął w Gliwicach

Napoje, gotowe kanapki i pieczywo dostępne przez całą dobę, 7 dni w tygodniu – automatyczny sklep spożywczy stanął na parkingu przy jednym z wydziałów Politechniki Śląskiej. Na razie jest w fazie testowania. Drugie urządzenie ma zostać niebawem uruchomione na terenie powiatu gliwickiego.

 
Naukowcy Wydziału Mechanicznego Technologicznego opracowują algorytmy, które mogą być wykorzystywane w sklepach i automatach zaopatrujących ludzi w produkty żywnościowe. Co istotne, towar trafi do klienta świeży, a w całym procesie nie będzie uczestniczył sprzedawca. Pierwszy tego typu projekt, opracowany przy współpracy naukowców Politechniki Śląskiej uruchomiono w przed Wydziałem MT, w rejonie ulicy Zimnej Wody w Gliwicach.

Projekt sklepów samoobsługowych to kolejna inicjatywa, która powstaje przy udziale naukowców z gliwickiej uczelni, zaś za realizację odpowiada konsorcjum, którego liderem jest firma HemiTech sp. z o.o. W toku tego przedsięwzięcia wybuchła pandemia koronawirusa, co dodatkowo wzmocniło potrzebę opracowania projektów ograniczających kontakt bezpośredni obsługi sklepu z klientami.

Potrzeba zautomatyzowania procesu sprzedaży okazała się ważna nawet po pandemii. Automatyzacja eliminuje problem z dostępnością personelu, dzięki temu, taki punkt sprzedażowy, jak widzimy tutaj, może pracować 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu

– mówi Michał Pajączek, prezes firmy HemiTech sp. z o.o.

Rolą naukowców Politechniki Śląskiej (w tym projekcie było między innymi przygotowanie odpowiednich algorytmów wykorzystujących metody sztucznej inteligencji na potrzeby podsystemu służącego do planowania zatowarowania sklepu w asortyment dostosowany do bieżących potrzeb klientów oraz optymalnego rozmieszczenia towarów w magazynie.

Rozwinęliśmy algorytmy, które analizowały dane historyczne innych sklepów stacjonarnych. Na podstawie tych prawdziwych danych, trenowaliśmy nasze algorytmy. W ten sposób jesteśmy w stanie przygotować system zaopatrywania punktów sprzedażowych w konkretny towar, w konkretnym czasie – wyjaśnia prof. Wojciech Moczulski z Wydziału Mechanicznego Technologicznego, który był kierownikiem zespołu Politechniki Śląskiej biorącego udział w projekcie.

Punkt sprzedażowy będzie oferować towar, który jest chętnie kupowany przez klientów. System na bieżąco monitoruje, jakie produkty mają największy zbyt, w jakich godzinach itp.

W zależności od umiejscowienia zautomatyzowanego sklepiku, te potrzeby mogą być różne.

Na parkingu Wydziału Mechanicznego Technologicznego stanęła testowa zautomatyzowana samoobsługowa witryna piekarnicza. To rozwiązanie o dodatkowym stopniu trudności, ponieważ towar znajdujący się w środku musi być świeży, a w przypadku np. ciastek z kremem czy sałatek, musi być w taki sposób podany klientowi, żeby nie stracił konsystencji, smaku i walorów estetycznych tzn. nie został przewrócony czy zgnieciony.

Faza testowa dotyczy sprawdzenia, jak działa punkt w postaci witryny piekarniczej, ale w dalszych planach ten projekt będzie o wiele bardziej rozbudowany. W maju chcemy zaprezentować w pełni zautomatyzowany magazyn całodobowy, który będzie oferował już znacznie więcej towarów

– dodaje prof. Moczulski.

Inżynierowie pracują także nad algorytmami, które pomogą zoptymalizować zużycie energii w takim sklepie oraz skrócić czas kompletowania zamówienia. Docelowo projekt zakłada, że zamówienia w zautomatyzowanym sklepie będzie można złożyć jak w tradycyjnym sklepie internetowym z tą różnicą, że można zamówić towar na konkretną godzinę, do odbioru w konkretnym miejscu, w którym znajduje się magazyn lub sklep.

Automatyczny sklep spożywczy z bogatym asortymentem ma zostać uruchomiony wkrótce w powiecie gliwickim.

(żms)/polsl.pl
fot. 24GLIWICE/ŻMS

71 komentarzy
 najwyżej ocenione
od najnowszych    chronologicznie 
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze