Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Podzielić się z innymi. W Gliwicach są 2 miejsca

Choć wszechobecna drożyzna wielu mieszkańców skłoni do oszczędzania podczas świątecznych przygotowań, spora część gliwiczan i tak kupi więcej niż będzie w stanie przejeść. Nadmiar żywności można zanieść do jadłodzielni.

 
W Gliwicach specjalne lodówki do “foodsharingu” znajdziemy w parku handlowym Arena (Aleja Jana Nowaka-Jeziorańskiego 1) oraz za budynkiem MDK (ul. Barlickiego 3). O tę ostatnią dba stowarzyszenie Cała Naprzód, które z okazji Wielkanocy przypomina o możliwości dzielenia się żywnością.

Okres przedświąteczny to dobry czas na przypomnienie, że w Gliwicach funkcjonuje Jadłodzielnia – miejsce, w którym możemy dzielić się nadmiarem żywności. Furtka na parking MDK przy ul. Barlickiego 3 będzie w okresie świątecznym otwarta przez całą dobę

– zapewnia stowarzyszenie.

Jeśli macie wątpliwości co możecie zostawić w Jadłodzielni, jak zapakować lub opisać żywność – te informacje znajdziecie w regulaminie społecznej lodówki.

W Polsce co roku marnuje się 9 mln ton żywności, z czego 2 mln w naszych domach! Wyrzucamy jedzenie najczęściej dlatego, że przegapiliśmy termin przydatności do spożycia, niewłaściwie przechowujemy żywność albo ugotowaliśmy zbyt dużo lub też kupione produkty nam nie smakują – kontynuuje Cała Naprzód.

Zamiast wyrzucać, wciąż dobre jedzenie możemy przekazać innym. Do tego właśnie służą jadłodzielnie.

Jadłodzielnia za budynkiem MDK powstała przy współpracy Stowarzyszenia „Cała Naprzód” oraz Stowarzyszenia Animatorów Wszechstronnego Rozwoju Młodzieży. Z czasem ewoluowała również w Ciepłodzielnię. W środku znajduje się także Różowa Skrzyneczka, służąca wsparciem higienicznym kobietom i dziewczynkom w trakcie menstruacji (przynosząc jedzenie do jadłodzielni, ją też możecie zasilić).

(żms)
fot. Cała Naprzód (FB), 24GLIWICE