Epidemia żółtaczki na Śląsku. Gliwice wśród miast zagrożonych

Na Śląsku nastąpił dynamiczny wzrost zachorowań na wirusowe zapalenia wątroby typu A – informuje wojewódzki Sanepid.

Na terenie nadzorowanym przez gliwickich Powiatowych Inspektorów Sanitarnych, wykryto 23 przypadki choroby.

W województwie śląskim do grudnia 2017 roku na WZW A zachorowało 438 osób. Dla porównania w całym 2016 roku odnotowano zaledwie 3 takie przypadki (w 2015 roku – 7, a w 2014 – 9). Choć skala epidemii szczególnie zauważalna jest w województwie śląskim, choroba rozprzestrzenia się w całym kraju.

– Na terenie Polski w okresie od 1 stycznia do 30 listopada 2017 r. odnotowano 2644 przypadki WZW A. Dla porównania w analogicznym okresie w 2016 roku były to 33 przypadki – czytamy w komunikacie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach.

W regionie najwięcej przypadków WZW A wykryto w Sosnowcu (196) i Dąbrowie Górniczej (45). Kolejne na liście są Katowice (29), Bytom (27) i Gliwice (23). Warto jednak zauważyć, że dane podawane przez sanepid obejmują zasięg poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych. W wynikach dla Gliwic uwzględnione jest więc też m.in. Zabrze i Knurów.

JAK MOŻE DOJŚĆ DO ZAKAŻENIA?

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV).

Do zakażenia może dojść poprzez:

₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),

₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),

₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.

JAK ZAPOBIEGAĆ?

Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:

₋ osobom wyjeżdżającym do krajów o wysokiej i pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A

₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.
(msz/WSSE)