Jak dobrać wyposażenie kuchni, które będzie nie tylko cieszyło oko, ale też zostanie z nami na lata?
Niektóre garnki i patelnie kuszą zaskakująco niskimi cenami. W wielu przypadkach przyczyną są nietrwałe materiały, na których już po kilkunastu użyciach widać zadrapania i uszkodzenia. Na co zwracać uwagę, szukając garnków i patelni na lata? Dowiesz się z poniższego artykułu.
Rodzaje garnków – w których najlepiej gotować?
Garnki różnią się zarówno materiałem wykonania, jak i surowcem wchodzącym w skład pokrywającej je powłoki. Bez względu na to, jaki rodzaj garnka wybierzesz, przed zakupem zawsze sprawdź, czy posiada on atest PZH. To gwarancja, że przygotowywanie żywności w naczyniu jest bezpieczne dla zdrowia.
Garnki i patelnie ze stali szlachetnej
Naczynia ze stali szlachetnej są wyjątkowo trwałe i z pewnością mogą nam służyć przez lata. Stal jest twarda i odporna na uszkodzenia, dzięki czemu ścianki garnków nie odkształcają się pod wpływem wysokiej temperatury. Co więcej, stalowe garnki będą współpracować z każdym rodzajem kuchenki. Warto jednak wiedzieć, że są to ciężkie naczynia i ich duża waga może być uciążliwa w użytkowaniu.
Garnki i patelnie z aluminium
Aluminium to jeden z najczęściej spotykanych surowców do produkcji garnków i patelni. Są lekkie, niedrogie i szybko się nagrzewają. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje nowe aluminiowe naczynie posłuży Ci przez długi czas, wybierz model pokryty warstwą tlenku glinu, czyli takie pod nazwą aluminium anodowanego.
Garnki i patelnie teflonowe
Chociaż naczynia z powłoką teflonową to najczęściej patelnie, na rynku znajdziemy również tego typu garnki. Patelnie i garnki teflonowe świetnie sprawdzają się do beztłuszczowego smażenia – nic do nich nie przywiera, a więc nie potrzebujemy dodatku oleju czy masła do potraw. Niektórzy zastanawiają się nad bezpieczeństwem teflonu. Czy na teflonie można smażyć, czy zagraża to naszemu zdrowiu? Odpowiedź jest prosta: naczynia dobrej jakości są jak najbardziej bezpieczne. Ważne jednak, aby nie nagrzewać patelni czy garnka do maksymalnie wysokich temperatur (ustaw palnik na ¾ skali), a do mieszania produktów używać silikonowych lub drewnianych łyżek, by nie porysować powierzchni naczynia. Kliknij i sprawdź polecane garnki i patelnie ze sprawdzonych surowców.
Co musi mieć dobra patelnia?
Jak wybrać dobrą patelnię? Oprócz materiału wykonania i surowca, jakim jest pokryta, ważna jest grubość jej dna. Odpowiednia powinna mieć co najmniej 4 mm. W ten sposób naczynie utrzyma ciepło przez dłuższy czas, równomiernie się nagrzeje i będzie bardziej odporne na uszkodzenia. Przed zakupem przyjrzyj się też rączce patelni. Powinna być wygodna i solidnie wykonana. Idealnie, jeśli będzie też żaroodporna i odpinana – wtedy patelnię możemy wykorzystać również podczas przygotowywania potraw w piekarniku. Zobacz polecane patelnie – z pewnością wybierzesz model dla siebie.
Jakie garnki i patelnie są najzdrowsze?
Jeśli chcesz być pewny, że zakupiony garnek lub patelnia są w 100% bezpieczne dla zdrowia, przestrzegaj tych kilku reguł:
1. Wybieraj produkty posiadające atest Państwowego Zakładu Higieny
2. Kupuj garnki i patelnie z grubym dnem, do którego nie przywierają fragmenty jedzenia
3. Unikaj miedzianych garnków bez zabezpieczającej powłoki.
Sprawdź ofertę na garnki, które nie tylko sprawdzą się w kuchni przez wiele lat, ale też będą bezpieczne dla zdrowia.
(materiał partnera)