Gliwiccy maturzyści nie marnują żywności. Podzielili się jedzeniem ze studniówek

Młodzi gliwiczanie nie marnują żywności. Uczniowie klas maturalnych gliwickich szkół średnich wpadli na dobry pomysł, by produktami spożywczymi, które pozostały po studniówkach podzielić się z innymi.

 
Maturzyści z ZSO nr 4 zanieśli jedzenie do schroniska dla osób bezdomnych im. Brata Alberta przy ulicy Traugutta. Jak poinformowała ostatnio szkoła, dwuosobowa delegacja przekazała je w imieniu wszystkich uczniów.

Również do społecznej lodówki zlokalizowanej przy parku handlowym Arena w Gliwicach trafiła żywność ze studniówki. Tu dostarczyli ją maturzyści z V Liceum Ogólnokształcącego. Z witryny placówki dowiadujemy się, że produkty spożywcze przekazano również do Domu św. Brata Alberta (schronisko dla mężczyzn) przy ulicy św. Brata Alberta 63 w Gliwicach. Oby więcej takich dobrych praktyk.

Żywność marnuje się na ogromną skalę, gdy inni cierpią głód

Jak informuje Instytut Spraw Obywatelskich, niezależna organizacja społeczna walcząca o m.in bezpieczną żywność, czyste powietrze, prawa pracownicze, zrównoważony transport, każdego roku na świecie marnuje się około 1,3 mld ton jedzenia, co pozwoliłoby wykarmić dwa miliardy ludzi.

Marnowanie żywności to wyrzucanie produktów ze względów na wygląd lub z powodu upływającej daty przydatności, które nadają się do spożycia i mogą być przeznaczone do konsumpcji przez ludzi. Taki proces niesie za sobą wiele poważnych skutków: zbędne zużywanie wody, prądu, energii i bezsensowne wykorzystywanie pracy ludzi – przekazuje fundacja.

Marnowanie żywności wpływa również niekorzystnie na środowisko. Prowadzi do degradacji gleby, zaśmiecania ziemi oraz ocieplenia klimatu, ponieważ odpowiada, według FAO, za 8% gazów cieplarnianych wyprodukowanych przez działalność człowieka. Na jeden kilogram wyprodukowanej żywności wydziela się 4,5 kg dwutlenku węgla – czytamy dalej w opracowaniu fundacji.

Instytut zaznacza, że oprócz aspektów ekonomicznych oraz ekologicznych, mówi się o problemie etycznym związanym z marnowaniem żywności.

Ludzie często nie zdają sobie sprawy, ile osób na świecie głoduje. Z danych raportu „State of Food Security and Nutrition in the World” w 2019 r. 690 mln ludzi na świecie cierpiało głód – informuje Instytut Spraw Obywatelskich. Z danych udostępnionych przez fundację wynika, że za aż 60% marnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe.

Jeśli więc nadmiernie zaopatrzyliście lodówkę i już wiecie, że części produktów czy potraw nie uda Wam się spożyć, warto wziąć przykład z gliwickich maturzystów. W mieście są dwie jadłodzielnie – za budynkiem MDK przy ulicy Barlickiego 3 oraz przy parku handlowym Arena Gliwice, przy al. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 1. W mediach społecznościowych jest też grupa “Jedzenie Ci dam bo mam GLIWICE”. Łączy ona osoby z nadmiarem jedzenia z tymi, którzy z różnych względów chcą tę żywność przyjąć.

(żms)
fot. Jadłodzielnia Gliwice – Arena (FB)