Młodzi gliwiczanie nie marnują żywności. Uczniowie klas maturalnych gliwickich szkół średnich wpadli na dobry pomysł, by produktami spożywczymi, które pozostały po studniówkach podzielić się z innymi.
Maturzyści z ZSO nr 4 zanieśli jedzenie do schroniska dla osób bezdomnych im. Brata Alberta przy ulicy Traugutta. Jak poinformowała ostatnio szkoła, dwuosobowa delegacja przekazała je w imieniu wszystkich uczniów.
Również do społecznej lodówki zlokalizowanej przy parku handlowym Arena w Gliwicach trafiła żywność ze studniówki. Tu dostarczyli ją maturzyści z V Liceum Ogólnokształcącego. Z witryny placówki dowiadujemy się, że produkty spożywcze przekazano również do Domu św. Brata Alberta (schronisko dla mężczyzn) przy ulicy św. Brata Alberta 63 w Gliwicach. Oby więcej takich dobrych praktyk.
Żywność marnuje się na ogromną skalę, gdy inni cierpią głód
Jak informuje Instytut Spraw Obywatelskich, niezależna organizacja społeczna walcząca o m.in bezpieczną żywność, czyste powietrze, prawa pracownicze, zrównoważony transport, każdego roku na świecie marnuje się około 1,3 mld ton jedzenia, co pozwoliłoby wykarmić dwa miliardy ludzi.
– Marnowanie żywności to wyrzucanie produktów ze względów na wygląd lub z powodu upływającej daty przydatności, które nadają się do spożycia i mogą być przeznaczone do konsumpcji przez ludzi. Taki proces niesie za sobą wiele poważnych skutków: zbędne zużywanie wody, prądu, energii i bezsensowne wykorzystywanie pracy ludzi – przekazuje fundacja.
– Marnowanie żywności wpływa również niekorzystnie na środowisko. Prowadzi do degradacji gleby, zaśmiecania ziemi oraz ocieplenia klimatu, ponieważ odpowiada, według FAO, za 8% gazów cieplarnianych wyprodukowanych przez działalność człowieka. Na jeden kilogram wyprodukowanej żywności wydziela się 4,5 kg dwutlenku węgla – czytamy dalej w opracowaniu fundacji.
Instytut zaznacza, że oprócz aspektów ekonomicznych oraz ekologicznych, mówi się o problemie etycznym związanym z marnowaniem żywności.
– Ludzie często nie zdają sobie sprawy, ile osób na świecie głoduje. Z danych raportu „State of Food Security and Nutrition in the World” w 2019 r. 690 mln ludzi na świecie cierpiało głód – informuje Instytut Spraw Obywatelskich. Z danych udostępnionych przez fundację wynika, że za aż 60% marnowanej żywności odpowiadają gospodarstwa domowe.
Jeśli więc nadmiernie zaopatrzyliście lodówkę i już wiecie, że części produktów czy potraw nie uda Wam się spożyć, warto wziąć przykład z gliwickich maturzystów. W mieście są dwie jadłodzielnie – za budynkiem MDK przy ulicy Barlickiego 3 oraz przy parku handlowym Arena Gliwice, przy al. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 1. W mediach społecznościowych jest też grupa “Jedzenie Ci dam bo mam GLIWICE”. Łączy ona osoby z nadmiarem jedzenia z tymi, którzy z różnych względów chcą tę żywność przyjąć.
(żms)
fot. Jadłodzielnia Gliwice – Arena (FB)