Jak urządzić bufet?

Bufet to rozwiązanie w gastronomii, które pozwala na obsłużenie dużej ilości klientów w niewielkim czasie. Wygodne rozłożenie sprzętów umożliwia jednak nie tylko na usprawnienie pracy, ale także odpowiednie wyeksponowanie oferowanych potraw.

Dużo prawdy jest w powiedzeniu, że jemy również oczami. Im przystępniej i bardziej smakowicie wyglądają oferowane produkty, tym większa szansa na odniesienie sukcesu. Warto więc zainteresować się odpowiednim umeblowaniem lokalu. Co składa się na podstawowe wyposażenie bufetu?

Czym jest bufet?

Z definicji, bufet to miejsce sprzedaży przekąsek i dań „z lady”. Klienci mają więc łatwy dostęp (przede wszystkim wizualny) do oferowanych produktów. W tego typu lokalach ważne jest więc, aby prezentowane jedzenie wyglądało smacznie oraz świeżo. Kluczem do sukcesu jest więc odpowiednia ekspozycja oraz rotacja – towar powinien znikać szybko, aby dobrego wrażenia nie zepsuł widok zeschniętych kawałków mięsa lub więdnących warzyw. Jest to samoczynnie wyzwalające się kontinuum, gdyż niekupowane produkty psują się, zniechęcając potencjalnych klientów, którzy rezygnują z zakupu… Niektóre, niezbyt popularne dania mogą leżeć w gablotkach cały dzień. Ważne jest więc wykorzystanie odpowiedniego sprzętu, który pozwoli na spowolnienie (o zatrzymaniu nie może tu być mowy) naturalnych procesów pogarszania właściwości wizualnych oferowanego jedzenia.

Bufetowe must-have

Każdy lokal ma inne potrzeby. Niektóre specjalizują się w szybkich przekąskach, inne w sałatkach, a jeszcze inne sprzedają pełne zestawy obiadowe z zupami i złożonymi daniami włącznie. Każdy z tych rodzajów potraw potrzebuje innych warunków przechowywania. Tak więc sałatki zazwyczaj powinny być składowane w chłodzie, dania obiadowe wręcz przeciwnie – co najmniej w temperaturze pokojowej. Producenci sprzętu wychodzą więc naprzeciw wymaganiom klientów i oferują różnego rodzaju meble cateringowe. W zależności więc od specyfiki oferowanych dań, wyposażenie bufetu powinny stanowić odpowiednie lady grzewcze lub witryny chłodnicze. Te pierwsze przydają się oczywiście w przypadku dań głównych – różnego rodzaju mięs lub dodatków na ciepło. Sprzęt chłodniczy to zdecydowanie podstawowe akcesorium każdego baru sałatkowego.

Diabeł tkwi w dodatkach

Prócz podstawowego wyposażenia, nie można zapomnieć o pomniejszych sprzętach. Tace, stojaki do ciast, podgrzewacze – wszystko to jest równie ważne, co płyty grzewcze i stoły. Nie można również pominąć napojów. Różnego rodzaju i wielkości termosy gastronomiczne pozwalają na przechowywanie ciepłych płynów przez długi czas. Jeśli więc myślimy, że wraz z zakupem głównego bufetu duże wydatki się skończyły – jesteśmy w błędzie. Istnieje wiele sprzętów, które pojedynczo nie wydają się drogie, jednakże w kupie mogą obciążyć portfel.

Gdzie kupić meble cateringowe?

Wyposażenie do lokalu gastronomicznego najlepiej skompletować za jednym zamachem. Taką możliwość oferuje sklep internetowy ChefStore.pl. Wszystkie najpotrzebniejsze sprzęty, od lad grzewczych po termosy gastronomiczne i tace, można zamówić, nie wychodząc z domu, z dostawą. Sprzedawane wyposażenie jest nie tylko najwyższej jakości, ale także w niskich cenach.

Urządzanie własnego lokalu gastronomicznego musi być dobrze przemyślane. W zależności od oferowanych dań różne będą nasze potrzeby. Warto się zastanowić, czy chcemy się skupić na jednym rodzaju potraw, czy też zależy nam na możliwie jak najbardziej rozbudowanej ofercie. Każda decyzja może nieść za sobą spore koszty, dlatego warto skorzystać z oferty sklepu ChefStore.pl, w którym wysoka jakość idzie w parze z przystępnymi cenami.

(materiał partnera)