Jaki wpływ na smak kawy ma stopień palenia ziaren?

Wybierając kawę do ekspresu warto zwrócić uwagę na stopień palenia ziaren. On bowiem w znacznym stopniu decyduje o smaku i aromacie tego energetycznego napoju. Jak dokładnie to działa? Jaki stopień wypalenia jest najlepszy?

 
Odpowiadamy na to pytanie, biorąc pod uwagę przykład kawy Pellini.

Jak wygląda kawa przed wypaleniem?

Zanim ziarna kawy zostaną wypalone mają kolor zielony. W tej formie również można je parzyć. Taka „kawa” będzie jednak miała silnie trawiasty posmak i zapach. Podobno skutecznie wspomaga zgubienie zbędnych kilogramów, ale na pewno nie jest szczególnie przyjemna do picia. Kojarzy się wówczas bardziej z herbatą i aż prosi się, by dodać do niej odrobinę cytryny zamiast mleka i cukru. Wraz z wypaleniem ziarna nabierają natomiast pięknego, brązowego lub niemal czarnego koloru. Kawa znacznie zyskuje też w smaku. Można się o tym przekonać sięgając chociażby po kawę Pellini. Można ją kupić w zaufanych sklepach z kawą oraz ekspresami do kawy.


Czym różni się kawa po wypaleniu ziaren?

Ziarna kawy po wypaleniu nie tylko zmieniają kolor i smak, ale również wagę. Tracą około 20-25 procent swojego pierwotnego ciężaru. Dodatkowo ziarna stają się bardziej kruche. A jak patrząc na ziarna ocenić stopień palenia? Decyduje przede wszystkim kolor ziaren. Używa się określeń od jasnego do ciemnego, chociaż oczywiście są to każdorazowo odcienie brązu. Wypalenie ziaren powoduje, że z ziaren wydobywają się naturalne olejki. One są podstawowym nośnikiem smaku. Kawa o większym stopniu wypalenia co do zasady jest zatem bardziej intensywna, ale i może zawierać nieco większą goryczkę. Większość producentów kawy stosuje trzystopniową skalę wypalenia – niski, średni oraz wysoki.

Jaki stopień palenia kawy Pellini?

Jaką kawę Pellini warto zatem wybrać? Najbezpieczniej jest stawiać na średni stopień wypalenia. Kawa wówczas jest dość zrównoważona – aromatyczna i intensywna w smaku, ale jednocześnie z małą dawką goryczki. Fani średniego stopnia palenia z pewnością docenią wersję Pellini Espresso Bar Vivace. Pozwoli ona na przygotowanie pysznego, aromatycznego espresso we włoskim stylu.

Na pewno przypadnie im do gustu również Pellini Aroma Oro Intenso. To arabika z dodatkiem robusty, która to zwiększa zawartość kofeiny i jeszcze intensywniej dodaje energii. Z kolei kawa Pellini TOP ma w sobie delikatną nutę słodyczy, docenianą przez koneserów tego trunku. Szczególnie przypadnie ona do gustu osobom, które lubią odrobinę słodkości, ale bez dodatku cukru lub innych słodzików.

(materiał partnera)