Jesień za oknem to czas zmieniającej się pogody w aurę szarą, burą i coraz bardziej chłodną. Kiedy z szaf wyciągamy jesienne swetry i płaszcze, słońca coraz mniej, aktywność fizyczna na świeżym powietrzu idzie w zapomnienie, to znaczy, że zbliża się pora, gdy o odporność naszego organizmu powinniśmy zadbać w sposób szczególny.
Jesienny sezon sprzyja wzrostowi zachorowalności, a częste infekcje, przeziębienia, bywają wówczas nieustającym problemem. Z tego powodu niejednokrotnie łykamy suplementy z niezbędnymi witaminami i minerałami. Jednak o odporność można zadbać też w naturalny sposób, dostarczając sobie kluczowych składników wraz z pożywieniem. Długie, jesienne wieczory to dobry czas na smaczne przekąski – i to właśnie one mogą się nam zdrowotnie przysłużyć!
Orzechy – owoce jesieni
Sezon na orzechy w pełni, dlaczego więc nie skorzystać z dobrodziejstw, jakie w sobie kryją? Są niezwykle zdrowe – zawierają mnóstwo witamin, ale znakiem rozpoznawczym orzechów jest wysoka zawartość zdrowych tłuszczy oraz przeciwutleniaczy.
Orzechy włoskie są świetnym przykładem przekąski, która zapewni nam podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, nazywanymi zdrowymi tłuszczami. Obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Mają też właściwości przeciwzapalne.
Z kolei orzechy laskowe pełne są witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, a to ze względu na to jak wpływa na kondycję skóry. Opóźnia procesy starzenia, pośrednio wpływa na jej elastyczność. To jednak nie jedyna zaleta witaminy E. Jest ona jednym z najsilniejszych antyoksydantów, czyli związków chemicznych, które za zadanie mają chronić organizm przed tzw. stresem oksydacyjnym. Ten jest efektem mnożenia się wolnych rodników, które powstają na skutek takich wielu czynników: nerwowego trybu życia, braku snu, braku światła słonecznego, nadużywania leków czy nieprawidłowej diety. Antyoksydanty niszczą wolne rodniki, minimalizując ryzyko wielu schorzeń czy chorób.
Z czym łączyć orzechy? Jak najlepiej smakują?
Orzechy można jeść od razu po obraniu z łupinek lub umieścić w ulubionym jogurcie czy w musli. Jeśli jednak nie lubimy ich w całości, dobrym pomysłem jest przyrządzenie kremu orzechowego – jest to sposób na orzechy w diecie, wykorzystywany przez niejeden catering dietetyczny, ponieważ nadaje się zarówno jako dodatek do dań słodkich, np. do naleśników, jak i jako marynata do mięs, smarowidło do kanapek albo jako dip do sałatki.
Żurawina – piękna i smaczna
Owoce żurawiny są charakterystyczne – to małe, czerwone kuleczki, które wprowadzają do dań wyraźny element kontrastu. Oprócz atrakcyjnego wyglądu żurawinę charakteryzuje zawartość składników mineralnych. Potas obecny w żurawinie jest elektrolitem – wpływa na prawidłowe przekazanie impulsów między komórkami, ułatwiając przewodnictwo nerwowe, a jako jon ujemny w organizmie, fosforan pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, czyli pH. Pozostałe składniki w żurawinie również mają wiele pozytywnych działań, z czego na wyróżnienie zasługuje związek laktonowy o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, często wykorzystywany przy zapobieganiu zakażeniom i infekcjom układu moczowego.
Sposoby na włączenie żurawiny do diety
Żurawinę spożywać można zarówno na świeżo, jak i po ususzeniu. Często przygotowuje się przetwory żurawinowe – dżemy czy konfitury, które dodawać można do herbat rozgrzewających albo jako dodatek do tostów. Triumfy święci również syrop z żurawiny, który przyrządzony dodatkowo z czosnkiem łagodzi stany zapalne gardła. Jednak jeśli mowa o przekąskach, kuleczki żurawiny mogą być też bardzo smacznym składnikiem deserów – a tych nie warto skąpić w okresie jesiennym! Zdrowe desery rekomendują lekarze i dietetycy, pełnymi garściami czerpie z nich także polecana dieta pudełkowa https://www.wygodnadieta.pl. Codzienne menu warto więc urozmaicić o ciasteczka jaglane z żurawiną czy muffinki kakaowe z dodatkiem żurawiny – w sam raz na jesienną chandrę!
Orzechy i żurawina to flagowe przekąski sezonu jesiennego, jednak nie wyczerpują wszystkich możliwości. Pałaszować można też takie pyszności jak dynia – najchętniej formie ciasta dyniowego, brukselkę pieczoną w oleju z czosnkiem czy frytki z batatów. Niezależnie od pomysłu, ma być i zdrowo, i smacznie!
materiał partnera