Ziemniaczano–marchwiowe ołatki i fuczki z kwaśną śmietaną to tylko wybrani bohaterowie kulinarnych warsztatów, które odbędą się w Willi Caro w ramach nadchodzącej edycji Nocy Muzeów.
Tęsknota za utraconymi Kresami i mit kresowego stołu to nie tylko element rodzinnych spotkań, ale motyw obecny także w literaturze, spotkamy go nawet u Adama Mickiewicza.
Kresy – równie obszerne geograficznie jak kulinarnie – są prawdziwą skarbnicą smaków: od litewskich kartaczy po łemkowską ciurkę. To właśnie dania z Kresów południowo-wschodnich będą tematem krótkich sesji warsztatowych, w których będziemy mogli uczestniczyć 18 maja podczas gliwickiej Nocy Muzeów.
Warsztaty poprowadzi Wojciech Lewandowski, kucharz, pasjonat i popularyzator kulinariów, organizator licznych wydarzeń kulinarnych w tym m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wejście na warsztaty: 18.15, 19.00, 19.45, 20.30, 21.15, 22.00. Orientacyjny czas trwania warsztatów: 30 minut. Koszt udziału to 50 zł od osoby.[/perfectpullquote]Podczas sesji 1, 2 i 3 warsztatów będzie okazja przygotować ziemniaczano-marchwiowe ołatki oraz jako dodatek do nich śledzie w sosie tatarskim. Podczas sesji 4, 5 i 6 powstaną fuczki z kiszoną kapustą i kwaśną śmietaną oraz jako dodatek do nich śledzie wileńskie w korzennej marynacie.
Willa Caro, ul. Dolnych Wałów 8a, 18 maja godz. 18:15-22:45. Więcej informacji jest dostępne TUTAJ.
(żms)/MSI
fot. MSI