7 kwietnia wystartuje nowy cykl Fundacji na Zielonym, pod nazwą Kulturalne Podróże Kulinarne, który jest adresowany do osób lubiących zarówno gotować, jak i zwiedzać.
Od kwietnia do listopada w Społecznej Kuchni na Zielonym (ul. Cichociemnych 19 – dawniej Zubrzyckiego) będzie okazja by udać się w podróż po kontynentach i smakach.
Na początek organizatorzy zabiorą uczestników do chorwackiej Istrii, a w maju do mało znanego i dzikiego Kirgistanu. Później będzie jeszcze egzotyczna Malezja i jej smakowita, wegańska sąsiadka – Tajlandia, a także: kolorowy Meksyk, aromatyczne Maroko i daleka Japonia.
Każde spotkanie będzie składać się z dwóch części. O godzinie 16:00 rozpocznie się otwarta dla wszystkich prelekcja podróżnicza, a o godzinie 18:30 zaplanowano warsztaty kulinarne dla 12 osób, na które trzeba się wcześniej zapisać za pośrednictwem strony nazielonym.pl.
Pierwsza w kolejce jest Istria, po której oprowadzać będzie Damian Wacławczyk, przewodnik górski i pilot wycieczek. W kuchni uczestnicy warsztatów przygotują wykwintny makaron w sosie truflowym.
Udział w warsztatach jest płatny 20 zł.
(żms)/UM(mm)
fot. zdj. poglądowe