Muzeum kusi zwiedzających… czekoladą. Repliki medalionów do zjedzenia (TV)

– Chcieliśmy przywrócić te piękne przedmioty teraźniejszości. Piękne rzeczy niekoniecznie trzeba zamykać do szklanych gablotek

– przekonuje Ewa Chudyba z Muzeum w Gliwicach. – Mamy nadzieję, że czekoladowe medaliony staną się jedną z wizytówek naszego miasta.

[flashvideo file=”http://www.24gliwice.pl/tv/20130207_medale.flv” /]Realizacja: Łukasz Gawin

Medaliony zapakowane w pudełka z ozdobną etykietą, od przyszłego tygodnia nabyć będzie można w Willi Caro ? ul. Dolnych Wałów 8a i w najbliższym czasie w Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej – ul. Dolnych Wałów 3.
Cena dużego medalionu ? 8 złotych, małego ? 5 złotych.


Dzięki współpracy Muzeum i cukierniczej manufaktury powstały bowiem ? wykonane z wysokiej jakości, 72% belgijskiej czekolady – repliki XIX-wiecznych żeliwnych medalionów. Umieszczano na nich portrety antycznych władców, królowych czy ówczesnych celebrytów. Ponieważ zaś modę na żeliwne precjoza sprowadził do Gliwic twórca przemysłowego oblicza Górnego Śląska ? Fryderyk Wilhelm von Reden, dzięki któremu wybudowano tutaj wielki piec opalany koksem – czekoladowe medaliony nazwane zostały na jego cześć Kolekcją hrabiego Redena.