Nowy punkt gastronomiczny na mapie Gliwic. Gliwuś zastąpił Króla Stasia, inna lokalizacja i godziny otwarcia

W oficjalnie otwartym w czwartek szkolnym sklepiku sprzedawane są wyroby garmażeryjne (pierogi, krokiety) oraz inne potrawy sporządzane przez uczniów na zajęciach praktycznych w warsztatach szkolnych. W ofercie (i planach) jest też sprzedaż sałatek, kanapek, zapiekanek, hot dogów oraz drobnych wypieków.

 
„Gliwuś” znajduje się na skarpie przy ulicy Kozielskiej 1, w bezpośrednim sąsiedztwie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego, zwanego potocznie „gastronomikiem”. Nowy sklepik zastąpił szkolny bar sałatkowy „U króla Stasia”, który mieścił się w tzw. „okrąglaczku” przy ulicy Dolnych Wałów. Gdy odwiedzamy go dzień później, ma dosyć ograniczoną ofertę – brakuje w nim znanych z poprzedniej lokalizacji sałatek. Szkoła zapowiada jednak, że w menu na pewno się pojawią.

Kolejną różnicą, względem poprzedniego lokalu, jest możliwość zamówienia potraw wyłącznie na wynos (wcześniej można było zjeść na miejscu). Pierogi – do odgrzania w domu, na ciepło dostaniemy np. zapiekankę. Wynika to z ograniczonego metrażu pawilonu, w którym otwarto nowy punkt gastronomiczny, jednak w przyszłości szkoła planuje stworzyć obok przestrzeń, w której będzie można usiąść, wypić i zjeść zakupione w sklepiku produkty.


Przypomnijmy, że wcześniej w kiosku na skarpie naprzeciwko przystanku ZTM, w którym mieści się teraz Gliwuś, działała kwiaciarnia. Jeszcze przed wakacjami okazało się, że w nowym roku szkolnym, bar sałatkowy „U króla Stasia” przeniesie się tam ze swojej dotychczasowej lokalizacji w rejonie placu Rzeźniczego, gdzie działał przez kilkanaście ostatnich lat w charakterystycznym, okrągłym budynku. Z kolei w opuszczonym przez szkołę lokalu powstanie cukiernia prowadzona przez właścicieli restauracji „Moja Gruzja”.

Skąd nazwa Gliwuś?

Nazwa nowego punktu gastronomicznego CKZiU, który otwarto przy ulicy Kozielskiej 1, pochodzi od precla o nazwie Gliwuś, sporządzanego w Warsztatach Szkolnych według receptury własnej szkoły, zaś kształt wypieku przypomina gliwicką Radiostację. Ten produkt też ma być dostępny ma być w nowym lokalu.

– Przede wszystkim będziemy serwowali produkty przygotowane przez naszych uczniów w ramach zajęć praktycznych, więc ich cena będzie atrakcyjna. Z drugiej strony młodzieży przyjemnie będzie gościć mieszkańców Gliwic, którzy będą mogli spróbować wyrobów ich pracy. To są nasze główne cele – informował Krystian Szatka, dyrektor CKZiU nr 1 w materiałach na stronie miasta.

Przyszkolny bar będzie czynny teraz od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:30 do 14:30. Nieco inaczej, niż dawny bar sałatkowy, który otwierany był nieco później i działał do godziny 17:00.

(żms)