Świeżo zmielona kawa posiada bogaty aromat. O czym jednak warto pamiętać, chcąc cieszyć się głębokim smakiem zaparzonego napoju?
Dlaczego warto mielić kawę samodzielnie?
Kupowanie wcześniej zmielonej kawy jest niezwykle wygodne. Pozwala zaoszczędzić czas, który byłby potrzebny do samodzielnego przygotowania ziaren. Jednak napar przyrządzony z mielonych ziaren jest mniej intensywny i aromatyczny niż ten ze świeżo zmielonych ziaren. Dlaczego tak się dzieje? Ziarna kawowe, które zostały poddane wcześniejszemu zmieleniu, mają kontakt z tlenem, co powoduje ich oksydację, a co za tym idzie – utratę aromatu. Mówiąc prościej – taka kawa po prostu wietrzeje. Dlatego tak ważne jest, by zakupić dobrej jakości młynek do kawy ze sklepu Coffeedesk, jak i pamiętać o odpowiedniej grubości przemiału ziaren.
Jaki rodzaj młynka?
Zarówno ręczne, jak i elektryczne młynki mają swoje zalety. Mielenie ziaren w ręcznym młynku zajmuje więcej czasu, ale pozwala na cieszenie się całkowicie samodzielnym procesem przygotowania kawy. Dzięki swoim rozmiarom taki młynek jest wygodny w transporcie. Jest też sporo tańszy. Pozwala on przygotować niewielką ilość ziaren na raz, co może być problematyczne dla osób, które piją dużo kawy w ciągu dnia lub potrzebują na raz zmielić dużo kawy. W takim wypadku polecane są młynki automatyczne, które w krótkim czasie zmielą dużo kawy. Jeśli zatem masz mało miejsca w kuchni, lubisz podróżować lub masz mniejszy budżet – wybierz młynek ręczny. Natomiast jeśli cenisz sobie wygodę i potrzebujesz mielić dużo kawy jednocześnie – lepszym rozwiązaniem będzie młynek automatyczny.
Żarnowy czy nożowy?
Na rynku dostępne są młynki żarnowe i nożowe. Te drugie tną ziarna, przez co połowa z nich będzie bardzo drobna, a druga część bardzo gruba. Nierówny przemiał oznacza gorszy smak finalnego naparu. Ponadto młynki nożowe często dodatkowo nagrzewają ziarna negatywnie, wpływając na walory smakowe. Młynek żarnowy pozwala uzyskać jednolitą konsystencję po zmieleniu, co przełoży się na lepszy smak przyrządzonego naparu.
Jak zmielić ziarna?
Odpowiednia grubość mielenia ziaren kawy ma wpływ na jej aromat. Poziom zmielenia należy dobrać do rodzaju parzenia kawy. Dzięki temu można wydobyć całą głębię smaku, bez nieprzyjemnej goryczy czy kwaśności.
Każdy sposób parzenia kawy potrzebuje odpowiednio zmielonej kawy:
- kawa parzona metodą tradycyjną (w kubku) – gruby przemiał;
- chemex – gruby przemiał;
- dripper – średni przemiał;
- espresso – bardzo drobny przemiał;
- kawiarka – drobny przemiał;
- French Press – gruby przemiał;
- Aeropress – średni przemiał.
Posiadając dobrej jakości młynek, można łatwo przygotować ziarna, tak aby po zaparzeniu wydobyć głęboki smak kawy, dzięki czemu każda filiżanka naparu będzie niezapomnianym doznaniem smakowym. Warto dobrać rodzaj zmielenia do sprzętu, w jakim kawa będzie przygotowywana oraz do własnych preferencji smakowych.
materiał partnera