Trwa sezon grzybowy. W dni robocze można zadzwonić do gliwickiego sanepidu i skonsultować z klasyfikatorami, czy dany okaz to na pewno grzyb jadalny. Dyżur prowadzony jest codziennie od poniedziałku do piątku.
Grzyby to smaczny dodatek do potraw, jednak pomyłka może spowodować poważny rozstrój zdrowia, a nawet śmierć. Na szczęście do zatruć grzybami w naszym kraju dochodzi dosyć rzadko. W 2019 roku na przykład takich przypadków było 27, z czego 25 osób trzeba było hospitalizować. W 2020 zaś zatruć było 8. Jeśli chodzi o ich ilość – nie ma reguły. W 2016 na przykład zatruciu uległo 46 amatorów grzybów.
Telefoniczny dyżur w gliwickim sanepidzie
W przypadku wątpliwości czy zebrane grzyby świeże są trujące czy jadalne można skorzystać z bezpłatnej porady w Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gliwicach. Porady klasyfikatorów grzybów świeżych udzielane są od poniedziałku do piątku w godzinach 7.25-10.00, tel. kontaktowy (32) 338-05-20.
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne, jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
(żms)/GOV.pl