Nie każda szklanka nadaje się do podawania każdego rodzaju napoju. I choć w przypadku kawy i wody ta zależność jest oczywista, to już nie wszyscy wiedzą, że przy podawaniu wina, koktajli czy napojów gazowanych należy sięgnąć po inne naczynie. Jak wybrać odpowiednią szklankę?
Cechy charakterystyczne szklanek do napojów
Wybór szklanki do napojów warto poprzedzić dokładną analizą jej cech charakterystycznych. Planując zakup, zwróć uwagę na:
- obecność nóżki – trzymanie za nią nie powoduje zmiany temperatury napoju,
- pojemność – duże naczynia nadają się do serwowania napojów zimnych, mniejsze natomiast napojów gorących i niektórych rodzajów alkoholu,
- zwężenia lub rozszerzenia – mają wpływ na uwalnianie aromatu,
- rodzaj dna – grube chroni zarówno przed nagrzaniem, jak i schłodzeniem płynu.
W kontekście serwowania napojów gorących powinniśmy wybierać wyłącznie szklanki – Fabryka Form wykonane ze szkła hartowanego. Istotną rolę odgrywa też design naczynia – jego kształt, opływowość czy dodatkowy nadruk.
Jak wybrać szklankę odpowiednią do napojów gorących?
Napoje gorące, takie jak kawa, herbata, grzane wino czy kakao powinno podawać się w szklankach z grubszymi ściankami i grubym dnem. Umożliwiają one utrzymanie optymalnej temperatury napoju przez dłuższy czas. Szklanki do latte w ofercie Fabryki Form dostępne są z uszkami lub bez, przy czym drugie z wymienionych wykonane zostały w takiej technologii, aby nie poparzyć dłoni, trzymając w niej naczynie. Jest to bardzo istotne, zwłaszcza jeśli nie lubimy czekać, aż napój wystygnie, by móc się nim rozkoszować.
Idealne szklanki do napojów zimnych – przegląd modeli
Kategoria napojów zimnych jest niezwykle obszerna: znajdziemy w nie zarówno koktajle, soki czy oranżady, jak i kawę bądź herbatę serwowaną w niższej temperaturze. Szklanki do herbaty – fabrykaform.pl najczęściej wykonane są ze szkła hartowanego, jednak w kontekście serwowania napoju na zimno możemy wybrać również inne modele, z cieńszymi ściankami. Oto idealne naczynia do podawania konkretnych rodzajów napojów:
- koktajle – najczęściej serwujemy je w wysokich szklankach o pojemności min. 350 ml,
- whisky – zawsze podajemy w niskiej szklaneczce z grubymi ściankami i dnem,
- woda i soki – nie wymagają specjalnego rodzaju szkła, ale jeśli mają być to napoje schłodzone, lepiej wybrać naczynia z grubszymi ściankami,
- wino – sposób serwowania wina zależy od jego rodzaju, jednak najczęściej rekomenduje się małą szklaneczkę z szerokim dnem,
- piwo – podajemy w specjalnych kuflach, najlepiej z nóżką.
Mając na uwadze wielość modeli szklanek do napojów, pojawia się pytanie, czy służą one głównie budowaniu odczuć estetycznych, czy też wpływają na smak? O ile woda czy sok podobnie smakują w niemal każdej szklance, o tyle serwowanie wina, piwa bądź kawy to już prawdziwa sztuka, która wymaga doboru odpowiedniego naczynia. Przed zakupem warto więc zastanowić się, co dokładnie będziemy w nim podawać. W przeciwnym razie możemy zepsuć smak i aromat nawet najwyższej jakości napoju, szczególnie jeśli chodzi o trunki.
materiał partnera