Latem truskawki, maliny czy jagody są najlepsze i najtańsze, dlatego warto przygotować z nich przetwory na zimę. Nie jest to jednak jedyny sposób na zatrzymanie ich smaku. Sezonowe owoce warto zamrozić – w ten sposób zachowają odżywcze składniki, a po kilku miesiącach będą równie pyszne.
Sezon na truskawki trwa bardzo krótko, dlatego należy wykorzystać go w pełni. Aby móc cieszyć się smakiem tych owoców również zimą, kiedy te dostępne w sklepie są drogie i często nie tak smaczne jak świeżo zerwane, warto zdecydować się na samodzielnie przygotowane mrożonek. W ten sposób do zimowych miesięcy przechowamy również maliny, jagody lub śliwki.
Nie jest to trudne, jednak wymaga nieco przygotowań. Dzięki temu zyskamy pewność, że owoce nie tylko zachowają na dłużej cenne dla naszego zdrowia składniki, ale też ładnie będą prezentować się po rozmrożeniu. O czym musisz pamiętać?
Przygotowanie owoców
Do dłuższego przechowywania w zamrażarce wykorzystaj wyłącznie zdrowe i jędrne owoce. [perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kupując maliny czy truskawki z myślą o ich zamrożeniu, wybierz te bez uszkodzeń i dojrzałe – nadpsute nie nadają się do dalszego przechowywania. [/perfectpullquote]
Przed zamrożeniem owoce dokładnie myjemy, usuwamy szypułki oraz pestki. Brzoskwinie, morele i nektarynki trzeba podzielić na mniejsze cząstki. Duże i twarde owoce (np. jabłka i brzoskwinie) należy też wcześniej sparzyć we wrzącej wodzie. Mrozimy owoce osuszone z wilgoci, w przeciwnym razie skleją się w zamrażarce. Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowanie musu z truskawek – całe owoce po rozmrożeniu mogą nie prezentować się estetycznie.
Jak mrozić?
Owoce są ważnym elementem codziennej diety ze względu na zawartość cennych dla naszego zdrowia witamin. Aby mieć pewność, że podczas mrożenia ich nie stracą, należy schłodzić je jak najszybciej do niskiej temperatury. Najlepszym rozwiązaniem jest w tym przypadku wykorzystanie funkcji szybkiego mrożenia, jaka dostępna jest m. in. w zamrażarkach Indesit. Znacznie ułatwia to całe zadanie, a przede wszystkim pozwala zachować walory smakowe owoców i wartościowe składniki w nich zawarte.
[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Największym problemem pojawiającym się podczas mrożenia owoców jest ich sklejanie, przez co po rozmrożeniu są one miękkie i wyglądają mało apetycznie. [/perfectpullquote]Aby tego uniknąć, można przygotować wspomniany już mus, albo umyte i osuszone owoce rozłożyć na tacy i całość umieścić w zamrażarce. Kiedy truskawki, porzeczki, jagody czy pokrojone na kawałki morele lub nektarynki będą już zmrożone, wystarczy przesypać je do woreczków lub pojemników.
W czym przechowywać?
Zamrożone owoce najlepiej jest przechowywać w foliowych torebkach, albo plastikowych pojemniczkach. Trzeba jednak sprawdzić, czy nadają się one do użytkowania w niskich temperaturach. Jeśli chodzi o torebki, najlepsze są te z praktycznym suwakiem, co zapewni szczelność, ale będzie też wygodne w użytkowaniu.
Zwróćmy uwagę, czy są one wykonane z solidnej folii – zbyt cienka może zostać łatwo uszkodzona w zamrażarce. Owoce przechowujemy w zamrażarce przez ok. rok, dlatego ważne jest, aby gotowe pojemniki lub woreczki z mrożonkami zostały w odpowiedni sposób opisane wraz z datą ich przygotowania – dzięki temu będziesz wiedzieć które owoce trzeba wykorzystać w pierwszej kolejności.
Jak rozmrażać?
Chociaż mogłoby się wydawać, że sposób rozmrażania nie ma większego znaczenia, w rzeczywistości jest to bardzo ważne. [perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nigdy nie rozmrażaj owoców w temperaturze pokojowej, ponieważ w takich warunkach szybko rozmnażają się bakterie. [/perfectpullquote]
Najlepiej jest woreczek lub pojemnik z owocami umieścić w dolnej części lodówki i poczekać. Aby cały proces przyspieszyć, można zamkniętą torebkę z owocami umieścić w misce z zimną wodą i całość wstawić do lodówki.
Raz rozmrożone owoce nie nadają się już do ponownego zamrażania, dlatego najlepiej jest pakować do woreczków lub pojemników niewielkie porcje – dzięki temu będziemy mieć pewność, że nic się nie zmarnuje. Takie owoce doskonale sprawdzą się zimą jako dodatek do wielu dań i deserów, dekoracja albo zdrowa przekąska.