Festiwal Czekolady na cały weekend zagości na gliwickim Rynku. Gorzka, deserowa, mleczna, biała, różowa, z bakaliami, z dodatkiem chili, orzechowa. Ciasta, babeczki, musy, praliny, lizaki, tabliczki, figurki – każdy znajdzie coś dla siebie.
Czekolada będzie tematem przewodnim Festiwalu Czekolady, który zagości na Rynku w Gliwicach w dniach 9-11 września. Podczas tych 3 dni, przez cały czas będzie można próbować czekolady we wszystkich smakach i formach. Oprócz tego, chętni będą mogli wziąć udział w bezpłatnych zajęciach: czekoladowych warsztatach, warsztatach pracy z masą cukrową, pokazach kulinarnych, grach i zabawach, a na dokładkę Czeko Kino.
Kilka ciekawostek na temat czekolady…
• „Czekolada” („Xocoatl”) w języku Azteków oznaczała „gorzką wodę”. Majowie i Aztekowie pili wywar z nasion kakaowca z dodatkiem chili, kukurydzy, miodu i arnoty.
• Czekolada pitna przez długi czas była dostępna jedynie dla najzamożniejszych. Stała się ogólnodostępna w XVII wieku.
• 7 lipca uznawany jest za Światowy Dzień Gorzkiej Czekolady, natomiast 12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.
• Różowa czekolada (ruby chocolate) miała swoją światową premierę w 2017 roku, po ponad 10 latach pracy nad przepisem.
• Pierwsza tabliczka czekolady została stworzona w Anglii w 1842 roku, przez firmę Cadbury.
• Obecnie 70% światowego kakao rośnie w Afryce, a z tego aż 40% pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej.
(żms)/UM Gliwice
fot. px/zdj. poglądowe